W dniu 12 lutego odbyły się w naszej szkole warsztaty bezglutenowe. W zajęciach tych wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych. Na początku pani Marta Krzyżanowska Sołtysiak z Leszna zorganizowała wykład na którym przybliżyła problem żywienia bezglutenowego w określonych chorobach, wpływu glutenu na organizm człowieka zdrowego i chorego, źródeł glutenu w pożywieniu. Wykład uwieńczył test sprawdzający. Wybrani uczniowie przeszli do pracowni gastronomicznej gdzie odbyły się zajęcia praktyczne. Młodzież przygotowywała potrawy z wykorzystaniem surowców bezglutenowych, po czym próbowała tych wyrobów . Rozmowom na ten temat nie było końca. Warsztaty przybliżyły młodzieży temat żywienia bezglutenowego zarówno teoretycznie jak i praktycznie.

 

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony