Podopieczni Tyflopunktu Fundacji Szansa dla Niewidomych w Zielonej Górze
w okresie od lutego do maja 2016r będą mieli okazję zmierzyć się z technikami kulinarnymi dzięki współpracy z Zespołem Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Rozpoczynamy 26 lutego br. Podczas warsztatów kulinarnych osoby niewidome i słabowidzące przygotują niezwykłe potrawy pod okiem specjalisty sztuk kulinarnych Pana Mateusza Halkowicza. Punktem kulminacyjnym warsztatów będzie wspólna degustacja przygotowanych potraw.

Podczas pierwszych  warsztatów uczestnicy zmagali się z  potrawami z  ryb
i  owoców morza.

Uczestnicy poznawali tajniki filetowania i rozbioru ryb. Jak kupić świeżą i smaczną rybę i nie być oszukanym przez sprzedawców. Do wykonania mieli szereg różnych potraw Pstrąg łososiowy w papilotach na puree z selera, Dorsz  pieczony
w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem podany z ryżem pełnoziarnistym, Sałatka z grillowanym łososiem na chrupiącej sałacie lodowej z jogurtem naturalnym i miętą, Zupa Di Pesce - włoska zupa rybna z owocami morza, roladki z wędzonym łososiem z sałatą, rukolą i pastą serową.

 

Opracował: A Szcześniak

Fundacja Szansa dla Niewidomych

Siedziba: ul. Kameralna 1/30, 03-406 Warszawa

Biuro: ul. K. Lisowskiego 3 (I p.), 65-072 Zielona Góra, tel. 68 324 40 23, 662 138 900

 

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony