W dniu 13 września nauczyciele Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze asystowali żonie belgijskiego Ambasadora w przygotowywaniu potraw kuchni belgijskiej i indyjskiej.

Każdy z nas marzy o tym, by spróbować wszystkich smaków świata, ukrytych w tajemniczych potrawach. Niejednokrotnie zastanawiamy się nad pochodzeniem i wyglądem składnika pewnego dania, nawet jeśli jest on niedostępny dla naszych oczu. Kierujemy się bowiem zmysłem zapachu i smaku, które to rozbudzają naszą ciekawość i zachęcają, a wręcz zmuszają nas do bliższego zapoznania się z procesem powstawania tego kulinarnego dzieła.

Bardzo rzadko mamy okazję przyjrzeć się przepisom i sposobom przygotowywania dań, których tajniki znają mieszkańcy odległych zakątków świata.

Nauczyciele ZSiPKZ : Pan Artur Szcześniak i Jan Korsak mieli okazję nie tylko zapoznać się z możliwością wykonania hinduskich oraz belgijskich potraw, ale również osobiście asystować żonie Ambasadora Belgii przy produkcji potraw kuchni Indyjskiej.    

Było to dla nich bardzo cenne doświadczenie gdyż, jak mówią, hinduska gastronomia jest niewymownie wzbogacona poprzez wzajemne oddziaływanie rożnych kultur, religii, zwyczajów i upodobań.

Pani Ambasadorowa w szkolnej pracowni odkryła tajemnice przygotowywania m.in. musu czekoladowego z belgijskiej czekolady, zupy z cykorii po belgijsku, cykorii zapiekanej, kurczaka po indyjsku oraz raity i  ryżu basmati. W tym celu przywiozła ze sobą świeże przyprawy oraz zaprezentowała  hinduski sposób ich przechowywania.

Uwieńczeniem wspaniałego i pouczającego spotkania była prezentacja kulinarna na głównej scenie winobraniowej pod hasłem Kuchnie świata.

Dla zainteresowanych i wszystkich, którzy chcą zapoznać się z tajnikami naszych oryginalnych potraw, zamieszczamy następujące przepisy:

Zupa z cykorii


Cykoria w sałatce zdarza się bardzo często. W przeciwieństwie do cykorii w zupie. A taka zupka jest bardzo fajna: na mleku, z przysmażonymi porami i curry. Cykoria z natury rzeczy jest trochę gorzkawa, żeby trochę tą gorycz wyeliminować podczas szatkowania zacznij kroić od cykoriowego czubka i wyrzuć głąb.

Wykonanie:
1. Umyj i poszatkuj cykorie i pory.
2. Podsmaż wszystko na 3 łyżkach Ramy. Pamiętaj, żeby zacząć smażenie od zimnej patelni, dzięki temu warzywa zachowają ładny kolor.
3. Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój je na 1/2 centymetrowe talarki.
4. Do naczynia z cykorią i porami wlej zimne mleko, wrzuć ziemniaki, cukier i łyżkę curry.
5. Gotuj bez przykrycia 40 min.
6. Tuż przed podaniem możesz dodać śmietankę.

 

Kurczak po indyjsku


Składniki:
- kurczak (1,2 kg)
- 2 łyżki masła
- szklanka jasnego piwa
- bułka kajzerka
- 5 dag rodzynek
- owoce z kompotu
- curry
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Kurczaka umyj, osącz, podziel na ćwiartki, po czym natrzyj solą, pieprzem i curry. Bułkę namocz w piwie. Porcje kurczaka obsmaż na maśle ze wszystkich stron, przełóż do rondla i duś pod przykryciem, polewając pozostałym piwem. Miękkie mięso wyjmij z rondla, a sos zagęść bułką, podgrzewając go i cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki (bez grudek), włóż do niego ponownie kurczaka i namoczone wcześniej rodzynki, całość zagotuj. Teraz dodaj odmierzone masło. Porcje kurczaka podawaj obłożone owocami i polane sosem, z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Cykoria zapiekana


Składniki:
- 3-4 kolby cykorii
- 3 cebule
- 25 dag żółtego twardego sera
- 2 łyżki oleju
- tymianek
- sól
Wykonanie:
Na gorącym oleju podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i dodaj porwaną na kawałki cykorię. Następnie zmniejsz ogień, posól i oprósz tymiankiem przygotowywaną potrawę. Teraz wszystko przykryj i duś jeszcze przez kilka minut. Gdy cykoria puści sok, połóż na wierzchu piastry sera i duś do czasu, aż ser się nie rozpuści. Możesz też wstawić potrawę do piekarnika i zapiec (ser powinien się wtedy ładnie zrumienić).

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony