Po stronie niemieckiej w projekcie wzięli udział nie tylko uczniowie z bao Hoyerswerda, ale także uczestnicy programu XENOS, którzy w bao po długotrwałym okresie bycia bezrobotnym zdobywają nowe umiejętności i na nowo próbują odnaleźć swoje miejsce w życiu. Nasi uczniowie pod okiem swojego mistrza pana Artura Szcześniaka przygotowali tradycyjny polski obiad: zupę pomidorową z makaronem, zrazy i sałatkę jarzynową, gospodarze spotkania podali tradycyjne niemieckie potrawy. Po uroczystej prezentacji przygotowanych dań nastąpiła wspólna degustacja i wymiana doświadczeń kulinarnych. Całe spotkanie upłynęło w bardzo miłej i ciepłej atmosferze. Uczniowie zdobyli wiele cennych doświadczeń nie tylko w zakresie gastronomii ale również przekonali się jak cenny i potrzebne są w dzisiejszych czasach umiejętności językowe. Czas spędzony przy wspólnym stole był również okazją dla Dyrekcji i nauczycieli obu szkół do podzielenia się refleksjami na temat kształcenia zawodowego w Polsce i w Niemczech. Na zakończenie gospodarze „Dnia polsko-niemieckich specjałów kulinarnych” podarowali naszym uczniom pamiątkowy dyplom.