W ubiegłą sobotę, tj. 09 stycznia 2010 roku na terenie Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego i w zaprzyjaźnionej „Piekarni i Cukierni Rema” odbył się etap wojewódzki XV edycji Ogólnopolskiego Turnieju  na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i  Cukiernik.

 

Wszyscy przyszli piekarze i cukiernicy przez cały rok z niecierpliwością oczekiwali na nadejście tego dnia. Ogólnopolski konkurs, do którego teraz mieli stanąć jest dla nich szansą na lepszą przyszłość. W związku z tym, iż jest to turniej znany w całym kraju, jest również nadzieja na to, że ktoś w zawodowym środowisku zobaczy umiejętności młodego człowieka, chociażby zapamięta nazwisko bądź smak niezwykłych wyrobów.
Z roku na rok oprawa tematyczna konkursu jest coraz bardziej wyjątkowa, a tym samym coraz bardziej skomplikowana do zinterpretowania na kanwie wyrobów spożywczych. W tym roku był patriotyzm, narodowe barwy, historia, literatura i sylwetka naszego największego     wieszcza, wszystko zamknięte w temacie ,,Inspiracje Panem Tadeuszem Adama Mickiewicza”. Wbrew pozorom, jak się później okazało, wcale nie było tak trudno pogodzić ambitnej skądinąd epopei narodowej z rozmaitymi wypiekami. Wszystkim uczestnikom udało się to, mówiąc całkiem dosłownie, wyśmienicie. A do walki o miano tego najlepszego przystąpili przedstawiciele trzech szkół z województwa lubuskiego:

w zawodzie piekarz:

  • 4 uczniów z 2 szkół ( Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Karamać w Gorzowie Wlkp – 2 uczniów, Zespół Szkół Nr 2 w Nowej Soli – 2 uczniów);

w zawodzie cukiernik

  • zgłoszono  3 uczniów z 2 szkół ( Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Nowej Soli – 2 uczniów oraz  ZSiPKZ w Zielonej Górze – 1 uczeń).   
    Aby uczestnicy mogli wykazać się wiedzą zarówno na poziomie praktycznym, jak i teoretycznym konkurs przeprowadzany jest w dwóch etapach. Pierwszy z nich to część testowa, na którą składa się 30 pytań jednokrotnego wyboru, drugi, znacznie bardziej dla samych uczestników przyjemniejszy, to wykonywanie prac konkursowych w czasie nie przekraczającym 240 min. Uczniowie przygotowali rogale, plecionki, torty, ciastka francuskie i inne słodkości, które musiały nawiązywać do tematu przewodniego konkursu.  

Rozstrzygnięcie nie byłoby możliwe, gdyby nie Jury, w skład którego weszli:

  • przewodniczący: Bogusław Baszczak
  • z-ca przewodniczącego: Zbigniew Mikulewicz (dla zawodu piekarz)
  • z-ca przewodniczącego: Bogdan Krawiec (dla zawodu piekarz)
  • członkowie: Irena Wachowiak, Jan Korsak, Barbara Piotrowska, Lech Urlicki,
  • Teresa Strugarek i Marek Szypiórkowski

Pomimo syberyjskiej zimy za oknami, na auli konkursowej panowała wyjątkowo gorąca atmosfera. W oczekiwaniu na wyniki konkursu wszystkim zaproszonym gościom czas umilał specjalnie przygotowany występ artystyczny, polegający na recytacji najpiękniejszych części Pana Tadeusza. Po raz kolejny wystąpił też szkolny kabaret „Otóż nie”.
Również obsługa Komisji Turniejowej i uczestników konkursu, na którą składali się uczniowie klasy II  Technikum  (kucharze), była na bardzo wysokim poziomie.
 Bardzo emocjonujące było rozstrzygnięcie…, tym bardziej, że nagrody zagwarantowane przez Hipermarket Carrefour były bardzo wysokiej klasy (sprzęt AGD, mikrofalówki, roboty kuchenne, a nawet odkurzacz).

W tym roku na podium stanęli:

w zawodzie piekarz:

  • 83% - I miejsce – Paweł Ciołek  – uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
  • 74% - II miejsce –   Damian Sobkowiak – uczeń  Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
  • 63% - III miejsce –  Kamil Jakubów  - uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Nowej Soli

w zawodzie cukiernik:

  • 75% - I miejsce – Monika Pietrzak – uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Nowej Soli
  • 69% - II miejsce –  Elżbieta Kołodziejczyk  – uczennica  Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
  • 65% - III miejsce –  Żaneta Komsta  - uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Nowej Soli

 
Tym samym do III etapu Turnieju we Wrocławiu zakwalifikował się Paweł Ciołek, który jako jedyny uzyskał liczbę punktów przekraczającą 80%.
Puchary  dla najlepszych uczniów  w zawodzie piekarz i cukiernik wręczał w imieniu Lubuskiego Kuratora Oświaty Romana Sondeja osobiście  Andrzej Wojnakowski  - dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Zielonej Górze  na tle muzyki Quinów ,,We are the champions”, a największy złoty puchar dla szkoły, która zdobyła najwyższą ilość punktów w Turnieju  wręczał w imieniu Prezesa Izby Rzemieśliniczej i Przedsiębiorczości w Zielonej Górze Krzysztofa Hnata - wiceprezes Izby Rzemieśliniczej i Przedsiębiorczości w Zielonej Górze Michał Skubiszewski.

Wyjątkowe podziękowania za opiekę sponsorską należą się Prezes „Piekarni i Cukierni Rema'' –Pani Henryce Makowieckiej, Rafałowi Makowieckiemu oraz Stowarzyszeniu Piekarzy Polskich reprezentowanemu przez Pana Zbigniewa Mikulewicza.
Dzięki tym firmom uczestnicy Turnieju otrzymali firmowe kompletne stroje w których ubrani byli podczas przebiegu części praktycznej, surowce do części praktycznej a także narzędzia piekarskie użyte w trakcie turnieju oraz dodatkowe nagrody dla zwycięzców.  
Przygotowanie i udostępnienie profesjonalnych stanowisk turniejowych przez Panią Prezes Henrykę Makowiecką umożliwiło uzyskanie wysokiego poziomu wyrobów piekarskich          i cukierniczych a tym samym wysokiego poziomu etapu wojewódzkiego XV edycji Ogólnopolskiego Turnieju  na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i  Cukiernik .
Największe podziękowania i gratulacje należą się samym uczestnikom, których wyroby były naprawdę wyjątkowe, a ich smak i wygląd zainspirowany narodową epopeją, w pełni oddawał koloryt rodzimych zakątków naszego wieszcza.

Podobne przedsięwzięcie orgazizowaliśmy rok temu zobacz XIV edycję Ogólnopolskiego Turnieju  na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i  Cukiernik

Jolanta Ciążkowska-Gaj

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony