Uczeń, od którego nie wymaga się nic takiego, czego zrobić nie może, nigdy nie zrobi wszystkiego, co może

(Kart Kraus)

 
ZSiPKZ Menu
Witamy w nowym roku szkolnym 2014/2015    
Strona Główna
Aktualności
WYDARZENIA
Nasze pasje...
Projekt LEONARDO
Do pobrania
Zarządzenie Dyrektora
Kapitał ludzki
Nasza oferta
Internat
Nasi Sponsorzy
Ciekawe strony
Gazetka ZSiPKZ
Styczeń 2012
Grudzień 2011
Wrzesień 2011
Luty 2011
Grudzień 2010
Październik 2010
Wrzesień 2010
Maj 2009
Marzec 2009
Luty 2009
Nowości

 certyfikat biuletyn ZSiPKZ

 
godloPolski.png
Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

Dbajmy o edukację zawodową młodego pokolenia

Dzisiejszy rynek pracy dość mocno sugeruje młodym ludziom, że pojawiła się ogromna potrzeba kształcenia zawodowego. Przez intensywną emigrację i wyginięcie niektórych zawodów Polska stała się na tym polu zawodowym impotentem.
Brakuje fachowców z wielu dziedzin, przyczyną tego faktu stała się również wcześniejsza likwidacja szkół zawodowych na rzecz ogólniaków, bo przecież wszyscy chcieli być studentami. W ten sposób mamy szereg bezrobotnych marketingowców, politologów, filologów. Tymczasem nie ma kto naprawić butów, uszyć sukienki, nie wspominając o wyrobach wikliniarskich, czy obiciu kanapy. Tzw. „złote rączki” chętnie służą swoją pomocą na wybrzeżach Irlandii lub         w deszczowym Londynie. My zaś możemy co najwyżej wymienić daną rzecz na nową lub zapłacić słono za  naprawę u kogoś, kto ma po prostu monopol. Nie ma się więc co dziwić, że    w urzędach pracy pojawiły się setki ofert dla ludzi wykształconych w profilu zawodowym. Pytanie gdzie się uczyć? Według rankingu Rzeczpospolitej mamy w Polsce ok. 384 ogólniaków, szkół zawodowych, które proponują różnorodną ofertę kształcenia jest dużo mniej. Różnorodną, tzn. proponują naukę w przynajmniej 50 zawodach. Jedną z najlepszych szkół pod tym względem jest Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego, szkoła która oferuje kształcenie w Zasadniczej Szkole Zawodowej, Technikum dziennym, Policealnej Szkole, Technikum uzupełniającym oraz na rozmaitych kursach i turnusach zawodowych.
Opisując jej zalety chciałabym się jednak skoncentrować uwagę czytelników na Zasadniczej Szkole Zawodowej. Wyjątkowość oferty kształcenia ZSiPKZ polega m.in. na różnorodności proponowanych zawodów, których jest aż 76! Jest to niewątpliwie liczba, która świadczy również o niezwykle wykwalifikowanej kadrze pedagogicznej. I tak przeglądając ulotkę spotykamy się nie tylko z tak znanymi profesjami, jak: kucharz, kelner, mechanik pojazdów samochodowych czy fotograf. Moje prawdziwe zdziwienie wywołał fakt występowania takich haseł, jak: dekarz, cieśla, kaletnik, zdun, tkacz czy złotnik-jubiler. Można pomyśleć, że czyta się jakąś ofertę sprzed 20 lat…Jednak w Polsce można nauczyć się jeszcze naprawy obuwia, obijania mebli, stolarstwa. Niesamowite, że któraś z tzw.”zawodówek” proponuje tak ciekawe, unikatowe zawody, na które pojawił się popyt na rynku pracy nie tylko polskim, ale i światowym. Czytam dalej i widzę, że w naszym kraju nie zaginie przepiękne, artystyczne kowalstwo, że monterzy będą mogli odnawiać koleje, że pojawi się kominiarz, na widok którego nasze dzieci będą się łapać za guziki, co będzie gwarancją przekazania również staropolskich przesądów, że będę mogła iść do krawca, czy naprawić zegarek i w końcu zaniosę święconkę w przepięknie plecionym koszyku, nie chińskim. Niby mała rzecz, a cieszy…Przede wszystkim radością powinien napawać fakt, że jest w naszym województwie szkoła, która kształci na poziomie zawodowym w tak szerokim zakresie, ale to nie wszystko…Kształcenie zawodowe to nie tylko nabywanie umiejętności teoretycznych, to także praktyka. Uczniowie ZSZ w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego odbywają praktyki u mistrzów szkolących w zakładach na ternie Zielonej Góry, ale nie tylko. Szkoła oferuje bowiem najlepiej wyposażone pracownie fryzjerską, winiarską, elektrotechniczną i elektroniczną, pracownię mechaniki pojazdowej, laboratorium chemiczne oraz jedną z najlepiej wyposażonych pracowni gastronomicznych w Polsce. Wystarczy spojrzeć na elementy wyposażenia technicznego, firmowy sprzęt, skomputeryzowane sale lekcyjne (w każdej jest komputer               i projektor) i aż chce się uczyć. Szkoła zawodowa w ZSiPKZ przeczy teorii nauczania na starym    i zużytym wyposażeniu, tu mechanicy nie uczą się już na częściach od Fiata125P (chyba, że omawiają historię produkcji aut w Polsce), w tej szkole prowadzone są innowacyjne metody kształcenia, a sprzęt wykorzystywany do nauki zawodu idzie z duchem czasu. Kolejnym istotnym atutem szkoły zawodowej w ZSiPKZ jest to, że młodzi adepci wybranej profesji nie próżnują, tylko zdobywają doświadczenie i kontakty w środowisku zawodowym. Przyczyną tego stanu rzeczy są liczne konkursy, których szkoła jest nie tylko uczestnikiem, ale również organizatorem. I tak np. przyszły kucharz, kelner i fryzjer mogą wystąpić w Turnieju Lubuskiego Trójmiasta, cukiernicy i piekarze w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodach Piekarz, Cukiernik, wszyscy uczniowie ZSZ chętnie dzielą się swoimi umiejętnościami uczestnicząc          w pokazach zawodoznawczych. To tylko nieliczne z propozycji konkursowych, w których uczniowie zdobywają wysokie lokaty. Na korzyść tej wyjątkowej zielonogórskiej szkoły przemawia również fakt współpracy ze szkołami zawodowymi na terenie Niemiec, takich jak: Oberstufenzentrum Barnim II w Eberswalde,Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands            w Seelow, Szkoła Zawodowa w Soltau (Berufsschule Soltau) czy wreszcie Szkoła Zawodowa w Hoyerswerdzie. Prowadzona jest wymiana, dzięki której np. przyszli polscy kucharze mogą zgłębiać tajniki kuchni germańskiej, a mechanicy zobaczyć np. fabrykę BMV. Obalamy więc kolejny mit zacofania polskich „zawodówek”.  Gdyby jednak sam zawód nie satysfakcjonował młodego człowieka, dla  absolwentów Zasadniczej Szkoły Zawodowej została stworzona możliwość dalszego kształcenia w technikum uzupełniającym, zdobycie tytułu technika oraz ukończenie szkoły egzaminem maturalnym. Duża liczba uczniów ZSZ bierze udział w kursie „Barman-Sommelier” organizowanym w ramach projektu Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej. Jest on skierowany do uczniów szkół ponadgimanzjalnych, kształcących się w zawodach gastronomiczno-spożywczych. Oprócz wiedzy teoretycznej, przyszli barmani i sommelierzy zdobywają umiejętności praktyczne       w specjalnie stworzonym do tego celu bufecie oraz pracowni gastronomicznej. Szkoleni są tutaj pod czujnym okiem najlepszych fachowców, mistrzów Polski w barmaństwie i baristyce. Tak więc przykładowo uczeń zawodówki o profilu kucharz zdobywa tutaj dodatkowe umiejętności z zakresu barmaństwa i baristyki, co daje mu kolejne uprawnienia i będzie mógł np.: asystować w prowadzeniu kawiarni, kafeterii, dobierać wino do potraw, prowadzić bar, rozpoznawać poszczególne gatunki win. Zajęcia na kursie odbywają się w weekendy, ale najistotniejszy wydaje się fakt, iż są one zupełnie bezpłatne. Dodatkowo uczniowie wyposażeni zostają w niezbędny pakiet edukacyjny (podręczniki, zeszyty, teczki i pendriv’y), otrzymują materiały do każdych zajęć oraz posiłki. Po zdaniu egzaminu praktycznego i teoretycznego, kursanci otrzymują certyfikaty, które staną się przepustką do rozpoczęcia kariery zawodowej.

Różnorodność oferty Zasadniczej Szkoły Zawodowej w ZSiPKZ w Zielonej Górze to nie tylko  76 zawodów, doskonale wyposażone pracownie, współpraca z zagranicą, turnieje i kursy, to również wyjątkowa kadra i niesamowita atmosfera w szkole. Należy cieszyć się z faktu, że dzięki takim szkołom jak Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze piękne i niezwykle potrzebne profesje będą nadal nauczane, z korzyścią dla tych młodych ludzi, którym łatwiej będzie znaleźć pracę, ale także dla nas, bo ktoś w końcu naprawi nam buty, czy uszyje sukienkę. Jak powiedzieli wybitni profesorowie Karol Musioł i dr. hab. inż. Andrzej Kolasa Różnorodność kształcenia jest warunkiem sukcesu edukacyjnego w Polsce i tym hasłem właśnie powinny kierować się wszystkie szkoły zawodowe, tak jak robi to ZSiPKZ w Zielonej Górze. Miejmy nadzieję, że absolwenci tej placówki zostaną w Polsce, a dzięki nim rynek usług, a co za tym idzie narodowa gospodarka, będą się prężnie rozwijać.

mgr Jolanta Ciążkowska-Gaj

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA

Opisujemy kilka podstawowych zawodów:

Fryzjer

K1 Wykonywanie zabiegów fryzjerskich

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: technologia fryzjerstwa, higiena, stylizacja, materiały fryzjerskie, podstawy działalności usługowej.
Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta. W pierwszej kolejności doradza wybór odpowiedniej fryzury, dopasowanej do kształtu twarzy klienta i jego kolorystyki lub proponuje odpowiednie modyfikacje.
Zadaniem fryzjera jest odpowiednie ostrzyżenie i wymodelowanie włosów, aby osiągnąć efekt oczekiwany przez klienta. Obok strzyżenia i układania włosów, fryzjerzy zajmują się także wszelkimi rodzajami koloryzacji włosów - farbowaniem, rozjaśnianiem, tworzeniem pasemek, balejażem, dekoloryzacją.
 Fryzjer zajmuje się również tworzeniem fryzur okolicznościowych, tworzonych na specjalne okazje takie jak śluby, komunie, sylwester, chrzciny. Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę.
Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy.
Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.

Sprzedawca

 K1 Prowadzenie sprzedaży

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży drobnodetalicznej (w kioskach i na targowiskach), detalicznej (sklepach, hipermarketach) oraz hurtowej (w hurtowniach), obsługuje nabywców bezpośrednio (w handlu metodą tradycyjną) lub pośrednio (w handlu metodą samoobsługową i preselekcji). Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży (czyszczenie, sortowanie itp.) i ich wyeksponowanie, informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców (demonstrowanie, ważenie, mierzenie, paczkowanie), inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży (oferty towarowe, cenniki, katalogi itp.), współpraca w badaniu sytuacji rynkowej i określaniu potrzeb rynku, informowanie o warunkach sprzedaży, zawieranie transakcji sprzedaży, sporządzanie faktur za towary, przestrzeganie warunków sanitarnych sprzedaży, zabezpieczanie punktu sprzedaży lub hurtowni przed włamaniem, kradzieżą itp., przygotowywanie pokazów, demonstracja sposobu użytkowania oferowanego produktu, pełnienie funkcji kierownika punktu sprzedaży, prowadzenie rozliczeń ekonomiczno-finansowych. Sprzedawca może być zatrudniony w różnych firmach handlowych 
na stanowiskach sprzedawcy lub magazyniera. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.

Kucharz

 K1 Sporządzenie potraw i napojów

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia , technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, rachunkowość
w malej gastronomii, organizacja bezpieczeństwo i higiena  pracy.
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności
i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.

Piekarz

K1 Sporządzenie potraw i napojów

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek.
Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.

Cukiernik

K1  Produkcja wyrobów cukierniczych

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.                 

Uczymy w ponad 76 zawodach oto kilka z nich:

Blacharz    K1 Wykonywanie i naprawa elementów, wyrobów oraz pokryć z blachy
Blacharz samochodowy     K1 Naprawa uszkodzonych nadwozi pojazdów samochodowych
Cieśla         K1 Wykonywanie robót  ciesielskich

Dekarz       K1 Wykonywanie robót dekarskich
Drukarz     K1  Realizacja procesów drukowania z form drukowych
Elektromechanik         K1 Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych

Elektromechanik pojazdów samochodowych  K1 Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych
Elektryk    K1  Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych
Fotograf    K1 Rejestracja i obróbka obrazu
Introligator                  K1 Realizacja procesów introligatorskich
Kamieniarz                  K1- Wykonywanie robót kamieniarskich
Krawiec     K1 Wykonywanie usług krawieckich
Kowal        K1  Wykonywanie i naprawa wyrobów kowalskich
Lakiernik  K1  Wykonywanie prac lakierniczych
Mechanik monter maszyn i urządzeń     K1  Montaż i obsługa maszyn i urządzeń

Mechanik precyzyjny  K1 Montaż i naprawa maszyn i urządzeń precyzyjnych

Monter elektronik        K1 Montaż układów i urządzeń elektronicznych

Monter mechatronik    K1 Montaż  urządzeń i systemów mechatronicznych

Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych          K1 Wykonywanie robót związanych z budową i remontem sieci komunalnych
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie   K1  Montaż systemów suchej zabudowy
Monter izolacji budowlanych                  K1 Wykonywanie izolacji budowlanych

Murarz – tynkarz        K1 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
Ogrodnik   K1  Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
Operator obrabiarek skrawających                 K1 Użytkowanie obrabiarek skrawających
Operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych   
K1 Obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych
Rolnik        K1 Prowadzenie produkcji rolniczej

Wędliniarz          K1 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Stolarz       K1  Wytwarzanie wyrobów stolarskich
Ślusarz       K1 Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
Tapicer      K1 Wykonywanie wyrobów tapicerowanych
Zdun                   K1  Wykonywanie robót zduńskich

Złotnik-jubiler    K1 Wykonywanie i naprawa wyrobów złotniczych i jubilerskich

Zegarmistrz        K1 Naprawa zegarów i zegarków

 Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących.  Zajęcia z przedmiotów zawodowych  odbywają się podczas miesięcznych  kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki. uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w  renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych.
 


 
© 2014 Zespól Szkól i Placówek Ksztalcenia Zawodowego w Zielonej Górze ::
ZSiPKZ dawniej WODZ