Uczeń, od którego nie wymaga się nic takiego, czego zrobić nie może, nigdy nie zrobi wszystkiego, co może

(Kart Kraus)

 
ZSiPKZ Menu
Witamy w nowym roku szkolnym 2012/2013    
Strona Główna
Aktualności
WYDARZENIA
Nasze pasje...
Projekt LEONARDO
Do pobrania
Zarządzenie Dyrektora
Kapitał ludzki
Nasza oferta
Internat
Harmonogram roku
Nasi Sponsorzy
Ciekawe strony
Gazetka ZSiPKZ
Styczeń 2012
Grudzień 2011
Wrzesień 2011
Luty 2011
Grudzień 2010
Październik 2010
Wrzesień 2010
Maj 2009
Marzec 2009
Luty 2009
Nowości
Logowanie





Nie pamiętasz hasła?

 certyfikat biuletyn ZSiPKZ

 
Technikum PDF Drukuj Email

Wybierz Technikum Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze

Niż demograficzny, zwiększająca się liczba szkół, kursów i szkoleń, sprawiają, że młodzież kończąca gimnazjum ma do wyboru niezwykle duża gamę kierunków i specjalności. Czy jest to dobre? Na pewno daje większe możliwości, ale sprawia również, że młody człowiek nie bardzo wie, na co się zdecydować.
Często kierowany ambicjami nie tylko własnymi, ale również rodziny, rodziców, wybiera szkołę nie na miarę swoich możliwości. Największy dylemat pojawia się wtedy, kiedy trzeba wybierać pomiędzy szkołą  o profilu zawodowym, a tzw. „ogólniakiem”. Większość młodych ludzi dokładnie zdaje sobie sprawę z oczekiwań dzisiejszego rynku pracy, dostrzegają przewagę ofert  skierowanych do specjalistów w konkretnej profesji. Dobrze jest więc wybrać szkołę, która oferuje w swoim pakiecie kształcenie zawodowe. Tu pojawia się kolejny dylemat…czy skierować swoje podanie do tzw. zawodówki, czy do technikum? Oczywiście w większości taki wybór uzasadniany jest liczbą punktów uzyskanych na egzaminie gimnazjalnym i świadectwem. Absolwenci gimnazjum bardzo dużą uwagę przywiązują również do ilości godzin nauki praktycznej, a tych znacznie więcej jest w zasadniczej szkole zawodowej. Technikum natomiast daje możliwość nauki zawodu, która zakończona zostanie nie tylko egzaminem zawodowym, ale również maturalnym. W chwili obecnej mamy szerokie spektrum, jeżeli chodzi o wybór zawodu właśnie na poziomie technikum. Jedną ze szkół, która przedstawia bardzo zróżnicowaną i atrakcyjną ofertę jest Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Placówka ta proponuje kształcenie w Zasadniczej Szkole Zawodowej, Technikum, Policealnej Szkole Kosmetycznej, Policealnej Szkole Fryzjerskiej, prowadzi turnusy zawodowe i rozmaite kursy.
Wracając do technikum, to przyznać trzeba, że ZSiPKZ oferuje nam wiele ciekawych zawodów i specjalności. Dla absolwentów gimnazjum, którzy marzą o własnej restauracji, fascynuje ich kuchnia i wszystko, co z nią związane, placówka proponuje technikum kucharskie. Zawód kucharz jest obecnie niezwykle ceniony i szanowany na rynku pracy. Kierownicy i właściciele restauracji stawiają na osoby młode, kreatywne, a przede wszystkim posiadające odpowiednie wiadomości i umiejętności w zakresie gastronomii. Nie wystarczy już tylko dobrze gotować, mile widziana jest oczywiście znajomość języków obcych i doświadczenie, które można zdobyć na szkolnej pracowni i nie tylko. ZSiPKZ proponuje bowiem udział w rozmaitych konkursach oraz ciekawe praktyki na terenie Polski i za granicą. Szkoła współpracuje ze szkołami w Niemczech i w Rosji, gdzie wysyła przyszłych kucharzy w ramach wymiany. Dużą szansą dla uczniów kształcących się w technikum kucharskim są również realizowane na terenie szkoły projekty unijne. Jednym z nich jest projekt „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”, w ramach którego prowadzony jest kurs Barman-Sommelier, skierowany dla wszystkich uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Młodzi adepci sztuki kucharskiej mogą wziąć udział w projekcie, co zapewni im dodatkowe umiejętności barmańskie i sommelierskie, a tym samym zwiększa ich szansę na ogólnopolskim rynku pracy. Wracając do szkolnej pracowni gastronomicznej, to przyznać trzeba, że jej standard jest wprost zdumiewający, takiej kuchni i wyposażenia nie ma nawet w najlepszych restauracjach. Prawdziwy kucharz znajdzie tu wszystko, co jest mu potrzebne i to najbardziej renomowanych firm. Wszystko to plasuje zaplecze gastronomiczne w ZSiPKZ w czołówce najlepiej wyposażonych pracowni w kraju.
Absolwent technikum kucharskiego ma możliwość otworzenia własnej firmy świadczącej usługi gastronomiczne, może podjąć pracę w wysokiej klasy zakładach gastronomicznych sieci otwartej i zamkniętej, zakładach przemysłowej produkcji potraw lub w placówkach świadczących usługi żywienia.
Kolejnym kierunkiem technikum, proponowanym w ofercie kształcenia ZSiPKZ jest Technik Organizacji Usług Gastronomicznych. Absolwenci będą mogli stworzyć własną firmę świadczącą usługi gastronomiczne oraz dokonywać oceny jakości pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi. Ponadto będą posiadali uprawnienia do nadzorowania przebiegów procesów technologicznych zgodnie z normami oraz organizować obsługę konsumentów.
Wyjątkowe specjalności „Winiarz” i „Barman-Sommelier”  towarzyszące kierunkowi TOUG, realizowane są również w ramach projektu „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego to jedyna szkoła w Polsce, która oferuje uczniom technikum tego typu specjalizacje. Obydwie zostały skierowane do uczniów Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych i trwają dwa lata. Młodzi adepci sztuki winiarskiej wiedzę teoretyczną zdobywają w procesie kształcenia modułowego, na który składają się m.in. takie moduły, jak: winogrodnictwo, przetwórstwo winogron, winiarstwo, sommelierstwo, baristyka oraz języki obce.
Umiejętności praktyczne nabywają w zielonogórskich winnicach: winnicy Julia i winnicy Kinga, gdzie pod czujnym okiem doświadczonych plantatorów odbywają praktyki
w wymiarze 240 godzin.
Uczniowie szkolili się również w winnicy przy zielonogórskiej Palmiarni, a obecnie opiekują się przyszkolną winnicą, która została założona przez Stowarzyszenie Winiarzy Zielonogórskich.
Po ukończeniu specjalności młodzi winiarze mogą przede wszystkim zakładać i prowadzić winnice, a także prowadzić produkcję wina na najwyższym poziomie. Pracując w swoim zawodzie mogą również   dobierać wino do potraw, prowadzić winifikację win, a także
otworzyć własną winiarnię. Oprócz wiedzy teoretycznej, przyszli barmani i sommelierzy zdobywają umiejętności praktyczne w specjalnie stworzonym do tego celu barze oraz pracowni gastronomicznej. Szkoleni są tutaj pod czujnym okiem najlepszych fachowców, mistrzów Polski w barmaństwie i baristyce.
Co może robić młody barman i barista po ukończeniu specjalności? Z pewnością posiada niezbędne kwalifikacje, aby prowadzić bar, asystować prowadzeniu kawiarni, kafeterii, dobierać wino do potraw itp.
Absolwent TOUG posiada nie tylko wiedzę związaną z obsługą konsumenta, ale jest również winiarzem, baristą i barmanem, a to już cały wachlarz umiejętności, które są niezbędne w tego typu zawodach. To jedyne technikum w kraju, które oprócz podstawowego zawodu daje możliwość nauki tak pięknej, rodzimej profesji jaką jest winiarstwo.  
Kelner to kolejny kierunek proponowany przez Technikum nr 5 przy Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego. Absolwenci będą mogli organizować bankiety, przyjęcia okolicznościowe oraz nadzorować pracę personelu obsługującego. Ponadto profesjonalnie (w języku niemieckim i angielskim) obsłużą konsumenta w restauracjach, pubach, przedsiębiorstwach cateringowych i parkach rozrywki na całym świecie.
Absolwentom ZSZ Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego oferuje naukę w dziennym, dwuletnim technikum uzupełniającym, w zawodzie Technik technologii żywności. Po jej ukończeniu stanie przed młodymi ludźmi możliwość podjęcia pracy w różnych zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach związanych z badaniem żywności, handlem artykułami spożywczymi. Ponadto będą mogli prowadzić własna działalność gospodarczą w branży spożywczej.
Bardzo interesującym kierunkiem  jest Technik usług fryzjerskich. Oprócz programowych zajęć teoretycznych uczniowie uczestniczą w zajęciach prowadzonych w szkolnej pracowni fryzjerskiej. Analogicznie do pracowni gastronomicznej, jest ona wyposażona w wysokiej klasy sprzęt i stanowiska. Dzięki współpracy z producentami najlepszych marek, uczniowie mają szansę pracować na wyjątkowych, a przede wszystkim profesjonalnych kosmetykach fryzjerskich. Szkoła wspólnie z przedstawicielami tak znanych firm, jak np. Artego i Kemon organizuje szkolenia,  polegające na zapoznaniu młodzieży z innowacyjnymi technikami strzyżenia, modelowania, farbowania i trwałej ondulacji. Uczniowie technikum fryzjerskiego biorą udział w różnych konkursach na szczeblu szkolnym, wojewódzkim i krajowym. W roku 2009 pod kierunkiem swoich nauczycieli i choreografa przygotowali pokaz „Fryzury nie z tej ziemi” , z którym wystąpili podczas Międzynarodowych Targów Fryzjersko-Kosmetycznych LOOK2009. Ich umiejętności okazały się na tyle wyjątkowe, by uhonorować szkołę tytułem „Osobowości Poznańskich Mistrzostw 2009”
Pozostając przy tematyce fryzjerstwa nie można pominąć istotnego faktu, jakim jest możliwość kontynuacji nauki zawodu fryzjer przez absolwentów Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Stowarzyszenie Przyjaciół Wojewódzkiego Ośrodka Doskonalenia Zawodowego w ZSiPKZ oferuje swoim uczniom możliwość nauki w trzyletnim Technikum Uzupełniającym z przygotowaniem do matury. Absolwenci będą mogli podjąć pracę w najbardziej ekskluzywnych salonach fryzjerskich, prowadzić działalność marketingową i promocyjną oraz pracować na stanowisku menadżera salonów fryzjerskich.  
Zupełnie nowym kierunkiem jest Technik cyfrowych procesów graficznych. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze jest jedyną placówką  w Zielonej Górze, która ma w swojej ofercie taki zawód. Szkoła wychodzi z założenia, że również fryzjer, kosmetolog czy stylista powinni znać podstawowe programy graficzne i posiadać umiejętności związane z grafiką, co jest niezbędnym elementem reklamy np. własnego salonu. Absolwent tego technikum będzie posiadał niezbędne przygotowanie do: planowania  i realizacji cyfrowych procesów graficznych, projektowania i przygotowania do druku, użytkowania urządzeń cyfrowych oraz nadzorowania jakości cyfrowych procesów poligraficznych.
Technikum nr 5 w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego daje możliwość zdobycia niezbędnych kwalifikacji w ww. zawodach. Jest to nauka z najlepszymi w  najlepszych pracowniach, udział w ciekawych zajęciach pozalekcyjnych, konkursach  i szkoleniach. To wszystko jest gwarancją na uzyskanie tytułu technika z najwyższymi notami na egzaminie zawodowym, a w przyszłości szansą na osiągnięcie sukcesów.

Oferta technikum to:

4-LETNIE TECHNIKUM NA PODBUDOWIE GIMNAZJUM

Technik usług fryzjerskich

K1 Wykonywanie zabiegów fryzjerskich
K2 Projektowanie fryzur

Specjalizacja: wizaż, fryzjer stylista
Technik usług fryzjerskich zarządza zakładem fryzjerskim, świadczy usługi fryzjerskie
w pełnym zakresie, w tym usługi wykraczające poza standard. Projektuje i urządza zakład fryzjerski. Prowadzi promocję i marketing w zakresie usług fryzjerskich. Kieruje zespołem pracowniczym oraz kontroluje przebieg świadczonych usług. Prowadzi zaopatrzenie, gospodarkę materiałową i finansową. Prowadzi działalność szkoleniową i wychowawczą. Świadczy usługi fryzjerskie przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć fryzjerstwa oraz tendencji światowych z zakresu stylistyki. Doradza w zakresie doboru modelu i kolorystyki fryzury. Po uzyskaniu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik usług fryzjerskich można kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunku kosmetologia.

Technik usług fryzjerskich może pracować w zakładach i salonach fryzjerskich lub samodzielnie prowadzić taki zakład. Może też pracować jako fryzjer teatralny lub filmowy
w teatrach, filharmoniach i operach oraz w wytwórniach filmowych i w telewizji. Może również pracować na stanowisku perukarza w zakładach wykonujących peruki, tresy i tupety.


Technik żywienia i usług gastronomicznych

K1 Sporządzenie potraw i napojów
K2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Specjalizacja: kucharz

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu.
Absolwent  może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.  Absolwent potrafi przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu,  a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia.

Fototechnik

Specjalizacja: grafika cyfrowa, multimedia

Fototechnik to zawód, który łączy umiejętności techniczne i wrażliwość na estetykę. Fototechnik pracę wykonuje w atelier fotograficznym, laboratorium lub w plenerze. Dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych; znajduje zatrudnienie w przemyśle fotooptycznym i optycznym, w przemyśle fotochemicznym i fotograficznym, w przemyśle optoelektronicznym oraz telewizji i wytwórniach filmowych.

Fototechnik wykonuje:

  • zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne,
  • fotokopie pism i dokumentów
  • zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć.
  • dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych.

Możliwości zatrudnienia:

  • laboratoria fotograficzne usługowe, profesjonalne, przemysłowe,
  • przemysł fotooptyczny i optyczny,
  • wydawnictwa i drukarnie,
  • przemysł optoelektroniczny, komputerowy i informatyczny,
  • telewizja i wytwórnie filmowe.

Fototechnicy znajdują również zatrudnienie w innych sferach działalności człowieka:

  • w laboratoriach naukowo-badawczych, kryminalistycznych, medycznych, archeologicznych, geologicznych,
  • w ośrodkach historycznych, archiwach, muzeach itp.
  • w agencjach fotograficznych i reklamowych.

 

Technik cyfrowych procesów graficznych

K1 Przygotowywanie materiałów graficznych do  procesu drukowania

K2 Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych

K3 Drukowanie cyfrowe

 Specjalizacja: operator kamery

Zawód technik cyfrowych procesów graficznych jest zawodem szerokoprofilowym. Do zadań technika cyfrowych procesów graficznych należy przygotowywanie materiałów do druku. Osoba taka musi dobrze znać się na obsłudze programów graficznych oraz na budowie maszyn drukarskich. Podczas nauki duży nacisk kładzie się na obsługę nowoczesnego oprogramowania w zakresie grafiki 2D oraz 3D. Technik cyfrowych procesów graficznych wykonuje min. komputerowe łamanie tekstu, koryguje kolory w plikach graficznych i dopasowuje wymiary dostarczonych materiałów w taki sposób, żeby podczas drukowania uzyskać pożądany efekt. Praca: technik cyfrowych procesów graficznych ma duże możliwości podjęcia pracy. Jest on potrzebny w każdej niemal agencji reklamowej oraz we wszystkich firmach wydawniczych. Od jego umiejętności zależy bowiem ostateczny wygląd ulotek, prospektów, gazet, czasopism kolorowych oraz książek. Podczas całego procesu kształcenia uczeń będzie korzystał z najpopularniejszych narzędzi.
Absolwent może znaleźć  zatrudnienie w:

  • szeroko pojętych multimediach, jak studia reklamowe (reklama zewnętrzna, udział w kampaniach reklamowych, projektowanie gadżetów reklamowych),
  • studiach grafiki,
  • studiach fotografii cyfrowej,
  • edukacji (komputerowe kursy szkoleniowe, publikacje encyklopedii itp.)
  • inżynierii (projektowanie maszyn bądź pojazdów motoryzacyjnych)
  • przemyśle (wzornictwo przemysłowe, materiały do szkoleń zawodowych dla pracowników,   reklama i sprzedaż produktów),
  • badaniach naukowych (tworzenia modeli i symulacji komputerowych),
  • w zakładach poligraficznych, w tym przy projektowaniu opakowań,
  • drukowaniu cyfrowym i dalszej obróbce,
  • obsłudze cyfrowych systemów zarządzania drukarnią.

Technik procesów drukowania

K1 Realizacja procesów drukowania z form drukowych

K2 Planowanie i kontrola produkcji poligraficznej

Specjalizacja: drukarz

Technik procesów drukowania wykorzystuje umiejętności biegłego posługiwania się profesjonalnymi programami komputerowymi edycji graficznej, kontroluje pracę maszyn poligraficznych, wykorzystując podstawowe urządzenia elektrotechniczne i automatyki przemysłowej, maszyny drukujące różnych konstrukcji i ich osprzęt, materiały podstawowe i pomocnicze, dokumentacje i instrukcje, normy jakości materiałów i odbitek drukarskich. Wykonuje skład tekstu, reprodukcje oraz druk nakładu. Przedstawia koncepcję edytorską i określa formę zewnętrzną drukowanego nakładu, posługując się urządzeniami komputerowymi opracowuje również  projekty graficzne zgodnie z zarządzeniami (ulotki, szyldy, reklamy, wizytówki, różnego rodzaju nadruki).
Absolwent może znaleźć  zatrudnienie w:

  • pracowniach projektowania,
  • pracowniach i firmach graficznych,
  • agencjach reklamowych,
  • małych i dużych wydawnictwach,
  • firmach poligraficznych,
  • firmach drukarskich i druku offsetowego,
  • firmach produkujących opakowania i różnego rodzaju gadżety,
  • firmach specjalizujących się w grafice komputerowej.

Technik procesów introligatorskich

Specjalizacja: introligator

Do zadań  technika procesów introligatorskich należy:

  • przygotowywanie materiałów oraz maszyn do realizacji procesów introligatorskich i wykończeniowych;
  • realizowanie procesów obróbki druków luźnych;
  • organizuje pracę przy wykonywaniu opraw książek i broszur
  • planowanie poligraficznych procesów produkcyjnych;
  • prowadzenie kontroli przebiegu produkcji poligraficznej

Absolwent może znaleźć  zatrudnienie w:

  • pracowniach projektowania,
  • pracowniach i firmach graficznych,
  • agencjach reklamowych,
  • małych i dużych wydawnictwach,
  • firmach poligraficznych,
  • firmach drukarskich i druku offsetowego,
  • firmach produkujących opakowania i różnego rodzaju gadżety,
  • firmach specjalizujących się w grafice komputerowej.

 

Technik technologii żywności

Specjalizacja: produkcja wyrobów cukierniczych

Technik technologii żywności zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym im odcinku produkcji. Może zajmować się również świadczeniem pomocy technicznej związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii oraz opracowywaniem nowych asortymentów produktów żywnościowych.

Technik technologii żywności po uzyskaniu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie może pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności. Praca w tym zawodzie odbywa się w halach produkcyjnych, laboratoriach i na wolnym powietrzu. Jest to praca w ciągłym ruchu wymagająca częstych zmian miejsca.

Przykładowe zadania zawodowe:

  • opracowanie receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla zawodu,
  • organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników,
  • nadzorowanie procesu produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego artykułów spożywczych,
  • wytwarzanie półproduktów i ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie, fermentacja) aż do uzyskania gotowych wyrobów,
  • pakowanie produktów i przekazywanie ich do magazynu,
  • kontrola jakości surowców i produktów,
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji,
  • wykonywanie specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,
  • uczestniczenie w badaniach i próbach przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych.

 

 

 
© 2014 Zespól Szkól i Placówek Ksztalcenia Zawodowego w Zielonej Górze ::
ZSiPKZ dawniej WODZ