See other templatesSee other templates

Wybierz Technikum

Zespół Szkół i Placówek
Kształcenia Zawodowego

Niż demograficzny, zwiększająca się liczba szkół, kursów i szkoleń, sprawiają, że młodzież kończąca gimnazjum ma do wyboru niezwykle duża gamę kierunków i specjalności. Czy jest to dobre? Na pewno daje większe możliwości, ale sprawia również, że młody człowiek nie bardzo wie, na co się zdecydować.

Często kierowany ambicjami nie tylko własnymi, ale również rodziny, rodziców, wybiera szkołę nie na miarę swoich możliwości. Największy dylemat pojawia się wtedy, kiedy trzeba wybierać pomiędzy szkołą  o profilu zawodowym, a tzw. „ogólniakiem”. Większość młodych ludzi dokładnie zdaje sobie sprawę z oczekiwań dzisiejszego rynku pracy, dostrzegają przewagę ofert  skierowanych do specjalistów w konkretnej profesji. Dobrze jest więc wybrać szkołę, która oferuje w swoim pakiecie kształcenie zawodowe. Tu pojawia się kolejny dylemat…czy skierować swoje podanie do tzw. zawodówki, czy do technikum? Oczywiście w większości taki wybór uzasadniany jest liczbą punktów uzyskanych na egzaminie gimnazjalnym i świadectwem. Absolwenci gimnazjum bardzo dużą uwagę przywiązują również do ilości godzin nauki praktycznej, a tych znacznie więcej jest w zasadniczej szkole zawodowej. Technikum natomiast daje możliwość nauki zawodu, która zakończona zostanie nie tylko egzaminem zawodowym, ale również maturalnym. W chwili obecnej mamy szerokie spektrum, jeżeli chodzi o wybór zawodu właśnie na poziomie technikum. Jedną ze szkół, która przedstawia bardzo zróżnicowaną i atrakcyjną ofertę jest Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze. Placówka ta proponuje kształcenie w Zasadniczej Szkole Zawodowej, Technikum, Policealnej Szkole Kosmetycznej, Policealnej Szkole Fryzjerskiej, prowadzi turnusy zawodowe i rozmaite kursy. 

Wracając do technikum, to przyznać trzeba, że ZSiPKZ oferuje nam wiele ciekawych zawodów i specjalności. Dla absolwentów gimnazjum, którzy marzą o własnej restauracji, fascynuje ich kuchnia i wszystko, co z nią związane, placówka proponuje technikum kucharskie. Zawód kucharz jest obecnie niezwykle ceniony i szanowany na rynku pracy. Kierownicy i właściciele restauracji stawiają na osoby młode, kreatywne, a przede wszystkim posiadające odpowiednie wiadomości i umiejętności w zakresie gastronomii. Nie wystarczy już tylko dobrze gotować, mile widziana jest oczywiście znajomość języków obcych i doświadczenie, które można zdobyć na szkolnej pracowni i nie tylko. ZSiPKZ proponuje bowiem udział w rozmaitych konkursach oraz ciekawe praktyki na terenie Polski i za granicą. Szkoła współpracuje ze szkołami w Niemczech i w Rosji, gdzie wysyła przyszłych kucharzy w ramach wymiany. Dużą szansą dla uczniów kształcących się w technikum kucharskim są również realizowane na terenie szkoły projekty unijne. Jednym z nich jest projekt „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”, w ramach którego prowadzony jest kurs Barman-Sommelier, skierowany dla wszystkich uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Młodzi adepci sztuki kucharskiej mogą wziąć udział w projekcie, co zapewni im dodatkowe umiejętności barmańskie i sommelierskie, a tym samym zwiększa ich szansę na ogólnopolskim rynku pracy. Wracając do szkolnej pracowni gastronomicznej, to przyznać trzeba, że jej standard jest wprost zdumiewający, takiej kuchni i wyposażenia nie ma nawet w najlepszych restauracjach. Prawdziwy kucharz znajdzie tu wszystko, co jest mu potrzebne i to najbardziej renomowanych firm. Wszystko to plasuje zaplecze gastronomiczne w ZSiPKZ w czołówce najlepiej wyposażonych pracowni w kraju.
Absolwent technikum kucharskiego ma możliwość otworzenia własnej firmy świadczącej usługi gastronomiczne, może podjąć pracę w wysokiej klasy zakładach gastronomicznych sieci otwartej i zamkniętej, zakładach przemysłowej produkcji potraw lub w placówkach świadczących usługi żywienia. 
Kolejnym kierunkiem technikum, proponowanym w ofercie kształcenia ZSiPKZ jest Technik Organizacji Usług Gastronomicznych. Absolwenci będą mogli stworzyć własną firmę świadczącą usługi gastronomiczne oraz dokonywać oceny jakości pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi. Ponadto będą posiadali uprawnienia do nadzorowania przebiegów procesów technologicznych zgodnie z normami oraz organizować obsługę konsumentów. 
Wyjątkowe specjalności „Winiarz” i „Barman-Sommelier”  towarzyszące kierunkowi TOUG, realizowane są również w ramach projektu „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego to jedyna szkoła w Polsce, która oferuje uczniom technikum tego typu specjalizacje. Obydwie zostały skierowane do uczniów Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych i trwają dwa lata. Młodzi adepci sztuki winiarskiej wiedzę teoretyczną zdobywają w procesie kształcenia modułowego, na który składają się m.in. takie moduły, jak: winogrodnictwo, przetwórstwo winogron, winiarstwo, sommelierstwo, baristyka oraz języki obce.
Umiejętności praktyczne nabywają w zielonogórskich winnicach: winnicy Julia i winnicy Kinga, gdzie pod czujnym okiem doświadczonych plantatorów odbywają praktyki
w wymiarze 240 godzin.

Uczniowie szkolili się również w winnicy przy zielonogórskiej Palmiarni, a obecnie opiekują się przyszkolną winnicą, która została założona przez Stowarzyszenie Winiarzy Zielonogórskich. 
Po ukończeniu specjalności młodzi winiarze mogą przede wszystkim zakładać i prowadzić winnice, a także prowadzić produkcję wina na najwyższym poziomie. Pracując w swoim zawodzie mogą również   dobierać wino do potraw, prowadzić winifikację win, a także 
otworzyć własną winiarnię. Oprócz wiedzy teoretycznej, przyszli barmani i sommelierzy zdobywają umiejętności praktyczne w specjalnie stworzonym do tego celu barze oraz pracowni gastronomicznej. Szkoleni są tutaj pod czujnym okiem najlepszych fachowców, mistrzów Polski w barmaństwie i baristyce. 
Co może robić młody barman i barista po ukończeniu specjalności? Z pewnością posiada niezbędne kwalifikacje, aby prowadzić bar, asystować prowadzeniu kawiarni, kafeterii, dobierać wino do potraw itp. 
Absolwent TOUG posiada nie tylko wiedzę związaną z obsługą konsumenta, ale jest również winiarzem, baristą i barmanem, a to już cały wachlarz umiejętności, które są niezbędne w tego typu zawodach. To jedyne technikum w kraju, które oprócz podstawowego zawodu daje możliwość nauki tak pięknej, rodzimej profesji jaką jest winiarstwo.  
Kelner to kolejny kierunek proponowany przez Technikum nr 5 przy Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego. Absolwenci będą mogli organizować bankiety, przyjęcia okolicznościowe oraz nadzorować pracę personelu obsługującego. Ponadto profesjonalnie (w języku niemieckim i angielskim) obsłużą konsumenta w restauracjach, pubach, przedsiębiorstwach cateringowych i parkach rozrywki na całym świecie. 
Absolwentom ZSZ Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego oferuje naukę w dziennym, dwuletnim technikum uzupełniającym, w zawodzie Technik technologii żywności. Po jej ukończeniu stanie przed młodymi ludźmi możliwość podjęcia pracy w różnych zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach związanych z badaniem żywności, handlem artykułami spożywczymi. Ponadto będą mogli prowadzić własna działalność gospodarczą w branży spożywczej.
Bardzo interesującym kierunkiem  jest Technik usług fryzjerskich. Oprócz programowych zajęć teoretycznych uczniowie uczestniczą w zajęciach prowadzonych w szkolnej pracowni fryzjerskiej. Analogicznie do pracowni gastronomicznej, jest ona wyposażona w wysokiej klasy sprzęt i stanowiska. Dzięki współpracy z producentami najlepszych marek, uczniowie mają szansę pracować na wyjątkowych, a przede wszystkim profesjonalnych kosmetykach fryzjerskich. Szkoła wspólnie z przedstawicielami tak znanych firm, jak np. Artego i Kemon organizuje szkolenia,  polegające na zapoznaniu młodzieży z innowacyjnymi technikami strzyżenia, modelowania, farbowania i trwałej ondulacji. Uczniowie technikum fryzjerskiego biorą udział w różnych konkursach na szczeblu szkolnym, wojewódzkim i krajowym. W roku 2009 pod kierunkiem swoich nauczycieli i choreografa przygotowali pokaz „Fryzury nie z tej ziemi” , z którym wystąpili podczas Międzynarodowych Targów Fryzjersko-Kosmetycznych LOOK2009. Ich umiejętności okazały się na tyle wyjątkowe, by uhonorować szkołę tytułem „Osobowości Poznańskich Mistrzostw 2009”
Pozostając przy tematyce fryzjerstwa nie można pominąć istotnego faktu, jakim jest możliwość kontynuacji nauki zawodu fryzjer przez absolwentów Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Stowarzyszenie Przyjaciół Wojewódzkiego Ośrodka Doskonalenia Zawodowego w ZSiPKZ oferuje swoim uczniom możliwość nauki w trzyletnim Technikum Uzupełniającym z przygotowaniem do matury. Absolwenci będą mogli podjąć pracę w najbardziej ekskluzywnych salonach fryzjerskich, prowadzić działalność marketingową i promocyjną oraz pracować na stanowisku menadżera salonów fryzjerskich.  
Zupełnie nowym kierunkiem jest Technik cyfrowych procesów graficznych. Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze jest jedyną placówką  w Zielonej Górze, która ma w swojej ofercie taki zawód. Szkoła wychodzi z założenia, że również fryzjer, kosmetolog czy stylista powinni znać podstawowe programy graficzne i posiadać umiejętności związane z grafiką, co jest niezbędnym elementem reklamy np. własnego salonu. Absolwent tego technikum będzie posiadał niezbędne przygotowanie do: planowania  i realizacji cyfrowych procesów graficznych, projektowania i przygotowania do druku, użytkowania urządzeń cyfrowych oraz nadzorowania jakości cyfrowych procesów poligraficznych.
Technikum nr 5 w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego daje możliwość zdobycia niezbędnych kwalifikacji w ww. zawodach. Jest to nauka z najlepszymi w  najlepszych pracowniach, udział w ciekawych zajęciach pozalekcyjnych, konkursach  i szkoleniach. To wszystko jest gwarancją na uzyskanie tytułu technika z najwyższymi notami na egzaminie zawodowym, a w przyszłości szansą na osiągnięcie sukcesów.

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony