See other templatesSee other templates

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących.  Zajęcia z przedmiotów zawodowych  odbywają się podczas miesięcznych  kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki. uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych.

Fryzjer        A.19 Wykonywanie zabiegów fryzjerskich

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: technologia fryzjerstwa, higiena, stylizacja, materiały fryzjerskie, podstawy działalności usługowej.

Fryzjer to stylistą fryzur jest osobą, który  strzyże, układa włosy, wykonuje - farbowanie, rozjaśnianie,  pasemka, balejaż. Fryzjer tworzy fryzury okolicznościowe, Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy.

Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.

Sprzedawca       A.18 Prowadzenie sprzedaży

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży detalicznej oraz hurtowej obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży oraz  informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.

Kucharz             T.06 Sporządzenie potraw i napojów

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia , technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, rachunkowość
w malej gastronomii, organizacja bezpieczeństwo i higiena  pracy.                    
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących
 z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności
i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.

Piekarz     T.03 Produkcja   wyrobów piekarskich

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek.
Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.

Cukiernik           T.04 Produkcja wyrobów cukierniczych

Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.               

Blacharz    K1 Wykonywanie i naprawa elementów, wyrobów oraz pokryć z blachy

Blacharz samochodowy     K1 Naprawa uszkodzonych nadwozi pojazdów samochodowych

Cieśla         K1 Wykonywanie robót  ciesielskich

Dekarz       K1 Wykonywanie robót dekarskich

Drukarz     K1  Realizacja procesów drukowania z form drukowych

Elektromechanik         K1 Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych

 

Elektromechanik pojazdów samochodowych  K1 Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych

Elektryk    K1  Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych

Fotograf    K1 Rejestracja i obróbka obrazu

Introligator                K1 Realizacja procesów introligatorskich

Kamieniarz                  K1- Wykonywanie robót kamieniarskich

Krawiec     K1 Wykonywanie usług krawieckich

Kowal        K1  Wykonywanie i naprawa wyrobów kowalskich

Lakiernik  K1  Wykonywanie prac lakierniczych

Mechanik monter maszyn i urządzeń     K1  Montaż i obsługa maszyn i urządzeń

 

Mechanik precyzyjny  K1 Montaż i naprawa maszyn i urządzeń precyzyjnych

 

Monter elektronik        K1 Montaż układów i urządzeń elektronicznych

 

Monter mechatronik    K1 Montaż  urządzeń i systemów mechatronicznych

 

Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych          K1 Wykonywanie robót związanych z budową i remontem sieci komunalnych

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie   K1  Montaż systemów suchej zabudowy

Monter izolacji budowlanych                  K1 Wykonywanie izolacji budowlanych

Murarz – tynkarz        K1 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich

Ogrodnik   K1  Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych

Operator obrabiarek skrawających                 K1 Użytkowanie obrabiarek skrawających

Operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych   
K1 Obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych

Rolnik        K1 Prowadzenie produkcji rolniczej

Wędliniarz   K1 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Stolarz       K1  Wytwarzanie wyrobów stolarskich

Ślusarz       K1 Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi

Tapicer      K1 Wykonywanie wyrobów tapicerowanych

Zdun                   K1  Wykonywanie robót zduńskich

Złotnik-jubiler    K1 Wykonywanie i naprawa wyrobów złotniczych i jubilerskich

Zegarmistrz        K1 Naprawa zegarów i zegarków

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony