Stasiu Biegasiewicz finalistą XI Olimpiady Młodych Barmanów

17 marca 2012 sala konferencyjna  hotelu Radisson Blu Centrum w Warszawie, godzina 12.30- rozpoczęcie finału XI Olimpiady Młodych Barmanów. Rejestracja uczestników wśród których znajduje się uczeń IV klasy TOUG- Stasiu Biegasiewicz. Uśmiechnięty i wygląda na zrelaksowanego, jednak jak sam przyznaje, jest to ogromny stres, a już za chwilę czeka go pierwszy etap konkursu- test z wiedzy ogólnej.
Sprawdzianem nie tylko z zakresu wiedzy barmańskiej, ale przede wszystkim wiedzy ogólnej i języka angielskiego rozpoczął się finał Olimpiady Młodych Barmanów, organizowanej przez BACARDI-MARTINI POLSKA Sp. z o.o.

 

Młodzi adepci sztuki barmańskiej musieli wykazać się wiedzą
z zakresu polityki, historii, sytuacji społeczno-gospodarczej, barmaństwa i języka angielskiego. Test składał się z 22 pytań, a na jego rozwiązanie uczestnicy mieli godzinę czasu. Zdenerwowani opiekunowie czekali wtedy za drzwiami, trzymając kciuki za swoich podopiecznych. Po zakończeniu egzaminu teoretycznego nastąpił sprawdzian umiejętności praktycznych. Do tego celu przygotowany został ogromny bar, składający się z pięciu stanowisk. Każdy uczestnik musiał przygotować wylosowanego drinka (z dziesięciu wcześniej podanych propozycji), a co ważniejsze omówić etapy przyrządzania w języku angielskim. Każdy też miał własnego jurora, który skrupulatnie oceniał i zadawał pytania. Następny etap to sporządzanie drinka według kompozycji własnej, gdzie pod uwagę brano nie tylko kreatywność w zakresie dekoracji, ale również walory smakowe dzieła. Do tego celu powołana została oddzielna komisja degustacyjna, która znajdowała się w sali obok. Ze względu na dużą liczbę uczestników (42 osoby), konkurs przedłużył się do godziny 18.00. Mniej więcej o godzinie 16.00 mogliśmy podziwiać występ Stasia, który przygotował drinka o nazwie Shortini. Jego głównym składnikiem jest Bacardi Raspberry. Dzieło Stasia prezentowało się wyjątkowo, a to za sprawą świetnie przygotowanej dekoracji, całość możecie zobaczyć w załączonej galerii, to drink o nr 21.

Tegoroczna konkurencja charakteryzowała się bardzo wysokim poziomem, a jurorzy należeli do tych, których określa się potocznie „kosy”…. jednym słowem byli bardzo wymagający. W klasyfikacji końcowej Stasiu zajął 18-te miejsce, ale z liczbą punktów przewyższającą zeszłoroczny wynik. Jak sam podkreślił nie pojechał tam, żeby wygrać, tylko żeby się czegoś nauczyć. Faktycznie, sądząc po liczbie punktów (aż 133), możemy cieszyć się z postępów naszego kolegi, nad przygotowaniami którego cierpliwie czuwała Pani Aurelia Kuchczyńska. A uczyć było się od kogo, m. in.: od Mistrza Świata IBA z 2011 roku Marka Posłusznego, którego finałowy pokaz wprawił wszystkich w niesamowite zdumienie. Trzeba wielu lat ćwiczeń i niesamowitej cierpliwości aby za barem popisać się podobnymi umiejętnościami. Ogłoszenie wyników konkursu odbyło się podczas wieczornej gali, na której obecni byli jurorzy, uczestnicy i najbardziej znane postacie z branży barmańskiej. Nasz udział w powyższej olimpiadzie zaliczamy do jak najbardziej udanych i zachęcamy pozostałych uczniów naszej szkoły do udziału w podobnych przedsięwzięciach. Takie działania pozwolą zwiększyć zawodowe umiejętności, nabyć pewności siebie i poznać innych ludzi z podobną pasją.

Adres

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

ul. Botaniczna 66

65-392 Zielona Góra

Kontakt

68 451 38 88

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Śledź Nas

Początek strony