W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze przy ul. Botanicznej 58 odbędą się 20 grudnia 2011 roku VII Warsztaty Kulinarne oraz finał tegorocznej edycji ogólnopolskiego projektu edukacyjnego "Dzień z Podravką".
„Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs adresowany do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. W ich trakcie uczestnicy poznają nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.
Celem Warsztatów jest otwarcie na nowe technologie, trendy receptury oraz wykorzystanie nowych technik na przykładzie kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Zwiększenie praktycznej wiedzy na temat nowych trendów kulinarnych ma na celu rozbudzenie poznawczych zainteresowań i kreatywności w wykorzystaniu ich w tradycyjnej kuchni.
Uczestniczące w projekcie szkoły biorą udział w opartym na rywalizacji fair play konkursie. Jego głównym założeniem jest zwiększenie praktycznej wiedzy młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat zdrowego, a nie tylko efektownego odżywiania, komponowania zbilansowanych diet.
Akcję można śledzić na facebooku -„Dzień z Podravką” - zapraszamy do dołączenia do naszej społeczności.